home
contact
links
sitemap
Lef Stadsdynamicaprojectenpublicatiesnieuwsopdrachtgevers


Lezing over ruimtelijk ontwerpen van Jan Doms

datum bericht: 11-05-2008
       

Tijdens de BiŽnnale Kijkduin 2009 vinden lezingen plaats in het Atlantic Hotel over het werk van de verschillende deelnemende kunstenaars. Zondag 28 juni 2009: aanvang 16.00 u lezing in Atlantic Hotel door Jan Doms.

Beeldhouwer
Vanaf 1978 startte Jan Doms zijn loopbaan als beeldhouwer / performer met de projecten 'Kings Dress' en 'Double Whip' in de studio's van het Nederlands Danstheater; een samenwerking met de Israëlische danseres Rina Shenfeld. Daarna volgden er vele tentoonstellingen en optredens in Nederland, België en Duitsland. In 1988 richtte hij samen met JanHein van Stiphout De Maatschap internationaal op. Kenmerkend zijn de vele spectaculaire grootschalige projecten die op bijzondere locaties, in musea en in theaters werden uitgevoerd, onder andere in samenwerking met musici als Peter Hofland (electronica), Louis Toebosch, Willem Tanke, Nico Langenhuizen, Paul van Kemenade, Eric van de Westen en Jeroen van Vliet.


Tentoonstellingen en projecten
Overzichten van zijn bewegende sculpturen waren te zien in Stedelijk Museum Roermond (1990 / 1992) en in Stadtmuseum Meissen (2000 Dresden) Duitsland). In 2002 vormde het project WIND het hoofdprogramma van de Biënnale van Rotterdam. In 2003/04 bouwde Jan Doms in de Hilvaria Studio’s van glas 'Villa Entartung'. Elke twee jaar toont Galerie Kathareze nieuwe beelden en tekeningen (o.a. 2005 WarCity en 2007 Courtyard)  In 2006 presenteerde hij het project ‘Birds’ in FRISE- Hamburg en voerde grootschalige projecten (Houdini, Wind, Ark van Noach) uit op de Glasstec in Düsseldorf. In 2007 nam hij met het project ‘Wilde Vaart’ deel aan de Biënnale Kijkduyn.Januari 2009 toont Galerie Dom’Arte o.a. zijn nieuwe monumentale wandsculpturen ‘Irrgarten | Labyrinth’en ‘Mrs. And Mr. Delight’.


Ontwerper
In 2001 richtte Jan Doms LEF stadsdynamica op, bureau voor ruimtelijk ontwerp en onderzoek. In opdracht van het NIROV, Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting in Den Haag, programmeerde hij op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschap. Hij gaf o.a. vorm aan de prestigieuze Bouwfondsprijsvraag voor architectonisch ontwerp 'Het Aanzien van Nederland  III' (uitgezonden door de NPS). Recentlijk ontwierp hij de nieuwe productietoren van Maxit – Beamix Eindhoven (52 meter hoog) die in januari 2009 in gebruik wordt genomen. In opdracht van HS Zuyd ontwierp hij het gebouwenconcept van de Dobbelsteen in het centrum van Sittard (onderdeel van masterplan Zitterd Revisited – Jo Coenen). In 2008 creeerde hij de BillBoardMobile voor de faculteit bouwkunde van de TU/e in gebouw Vertigo (architect Bert Dirrix).

 

 

« terug

 

disclaimerverstuur een tiptop of page